Spelletjes voor je kinderdisco

Het is heel belangrijk om de spelletjes en de muziek tijdens een kinderdisco feestje af te stemmen op de leeftijd van de kinderen. Het moet zeker niet te moeilijk maar ook niet te kinderachtig/makkelijk zijn. Daarom heb ik bij de verschillende spellen een leeftijdsindicatie gezet. Met wat aanpassingen is bijna elk spel te spelen met kinderen van elke leeftijd.

Let op: veel ouders hebben een tijdsplanning in hun hoofd. Ga er nu al vanuit dat die planning volledig anders gaat lopen. De ene groep is zo uitgekeken op een spelletje terwijl een andere groep dit spel meerdere keren achter elkaar wil spelen. Wees altijd flexibel en zorg er voor dat je voldoende hebt voorbereid. Leg de spellen het liefst versterkt uit (microfoon en speakers), er staan immers een hoop kinderen voor je.

Tijdens een kinderdisco van DiscoDieren staan de spellen van te voren niet vast. Het kan zijn dat we een of meer van onderstaande spellen gaan spelen; maar het kan ook zijn dat er een blik met andere spellen wordt open getrokken. Sommige spellen verzin ik ter plekke door iets wat in me opkomt of door iets wat een van de kinderen doet.

Levende stoelendans (10-13 jaar)

Een van mijn persoonlijke favorieten is de levende stoelendans. Hierbij wordt de groep opgesplitst in twee groepen, bijvoorbeeld jongens en meisjes. De ene groep speelt de stoelen, de andere groep speelt het spel.
Laat de levende stoelen in een kring zitten op de grond met de benen iets wijd. Zodra de muziek start moeten de spelers om de ‘stoelen’ heen lopen, als de muziek stopt moeten ze bij iemand tussen de benen gaan zitten. Zitten er twee spelers tussen een paar benen? Laat ze dan steen-papier-schaar spelen om te kijken wie er door mag naar de volgende ronde. Uiteraard stuur je elke ronde een of twee stoelen weg.

Ongelijke teams? Geen probleem. Als je teveel ‘stoelen’ hebt laat dan alle stoelen vertrekken die geen speler tussen hun benen hebben in de eerste ronde. Heb je teveel spelers? Dan vallen er een hoop spelers af in de eerste ronde.

Ballonstampen (7 – 13 jaar)

Elk kind krijgt een ballon met een touwtje hieraan. Je kan ze zelf van te voren opblazen, maar bij wat oudere kinderen laat je ze dat natuurlijk lekker zelf doen. Je kan zelf touwtjes aan de ballonnen maken, het is echter makkelijk om ‘punch’ ballonnen te halen, dat zijn ballonnen met daaraan een elastiek.
Elk kind maakt de ballon vast aan zijn been. Het is de bedoeling om de ballonnen van anderen kapot te stampen zodat er uiteindelijk maar een kind overblijft met een ballon aan zijn/haar voeten: de winnaar. Is je eigen ballon stuk? Dan mag je natuurlijk niet meer meedoen.

Ballondansen (7 – 13 jaar)

Laat de kinderen twee- / drietallen vormen. Elk twee-/drietal krijgt een ballon, deze moet worden opgeblazen en hier moet een knoop in worden gelegd.
De kinderen moeten dansen met de ballon tussen de buiken zonder de ballon met de armen/handen aan te raken. Valt/Knalt de ballon of gebruiken ze hun handen? Dan ben je af.
Om te voorkomen dat de kinderen ‘vals’ spelen en niet gaan bewegen/dansen geef je ze ook opdrachten (opdracht niet uitvoeren is ook af), bijvoorbeeld:

Handen in de lucht
Samen een rondje draaien
Omstebeurt een rondje om de as draaien
Springen
Sommige kinderen kunnen dit lang volhouden, dus is het belangrijk om een soort ‘finale’ in te bouwen. De twee die ik gebruik zijn:

  • het groepje dat als eerste de ballon laat knallen zonder de handen te gebruiken
  • het groepje dat als eerste de ballon tussen de hoofden heeft zonder de handen te gebruiken
    Welke finale je kiest is vooral afhankelijk van de kinderen; sommige kinderen zijn erg bang voor ballonnen.

Tip: laat de kinderen na dit spel even lekker vrij-dansen met de overgebleven ballonnen, loopt dat uit de hand? Speel een kort spel wie de meeste ballonnen laat knallen.

Stopdans (7-10 jaar)

De stopdans is natuurlijk eeuwenoud en eigenlijk kent iedereen hem. Ken jij hem nog niet? Dan kennen de kinderen hem waarschijnlijk wel. Heel simpel; als je muziek hoort moet je dansen, als de muziek stopt moet je gelijk helemaal stilstaan. Sta je niet op tijd stil? Dan ben je natuurlijk af.

Tip: Wijs een van de kinderen aan, bijvoorbeeld de jarige, die mag kijken wie er niet op tijd stil staat.

Kringdans (7-13 jaar)

Nog een van mijn persoonlijke favorieten is de kringdans. Vooral omdat het eigenlijk altijd een succes is. Laat de kinderen in een kring staan en wijs een kind aan om in het midden te gaan staan. De uitleg is kort en helder, er danst altijd een kind in het midden en iedereen danst hem/haar na, als de danser klaar is dan wijst hij/zij de volgende aan.

Tip: leg uit dat niemand verplicht is om in het midden te dansen, als iemand niet wil hoeft hij/zij niet; als je dit niet zegt kan het spel ineens flink ontsporen.

Muzikantje (6-10 jaar)

Muzikantje is een rustig spel; je kan niet verwachten van kinderen om 2 uur lang te zingen, springen en dansen. Speel daarom ook een rustig spel, zoals deze, tussendoor.

Bij muzikantje zitten alle kinderen in een kring en is er n muzikant. De muzikant maakt een beweging die alle kinderen na moeten doen, bijvoorbeeld klappen, trommelen op je hoofd, etc.

Voor je de muzikant aanwijst als spelleider stuur je n kind weg, hij/zij moet namelijk in drie keer gaan raden wie de muzikant is van het orkest.

Kaarten trekken (11-13 jaar)

Bij een groep 7 / groep 8 feest is het natuurlijk hartstikke leuk om de kinderen te laten slowen/schuifelen. Sterker nog, ik zou willen zeggen dat een groep 8 feestje is mislukt als dat niet geprobeerd is. Echter, jonge pubers gaan uit zich zelf absoluut niet slowen (uitzonderingen daar gelaten), dus we moeten ze een beetje helpen.

Tel vooraf hoeveel jongens en meiden er op het feestje komen, in dit voorbeeld gaan we uit van 15 jongens en 14 meiden. Omdat de grootste groep uit 15 bestaat pakken we 15 kaarten. Wat voor kaarten? Een set oude speelkaarten of een oud kwartetspel.
Zorg ervoor dat je twee bakken hebt: een voor de meisjes en een voor de jongens, knip de 15 kaarten knippen in tween. De ene helft gaat in de jongens bak, de andere helft in de meisjes bak.

Als je dit spel wil gaan spelen laat je de kinderen zelf een halve kaart pakken uit de juiste bak (het lot bepaalt). Laat de kinderen hun andere helft zoeken (de jongen met de schoppen twee moet het meisje met de harte twee zoeken). Het is belangrijk dat je pas uitlegt dat ze hun danspartner hebben gevonden als iedereen de danspartner gevonden heeft!

Tip: verbind een prijs aan het meest romantische koppel.

Tip: slow op een rustige top 40 plaat. Aan het einde van het schooljaar, als groep 8 afscheid moet nemen van elkaar, kan een liedje als ‘Afscheid nemen bestaat niet’, ‘Hou me vast’ of ‘Dit pakt niemand ons meer af’ je volledige feest runeren.

Omdat je dit spel aan het lezen bent weet ik bijna zeker dat je een groep 8 feestje gaat geven. Lees ook mijn blog met tips voor je groep 8 disco.

Spelletjes met muziek

Zorg bij elk spel voor passende muziek. Probeer niet van spel naar spel te gaan; zorg ervoor dat de kinderen tussendoor ook even lekker kunnen dansen; dat geeft jou de mogelijkheid om het volgende spelletje voor te bereiden.

Succes met de voorbereidingen

Zie je het toch niet zitten om alles zelf te doen en wil je de entertainment op het verjaardagsfeestje liever uitbesteden? Bekijk de mogelijkheden of mail ons; team@discodieren.nl. Heb je een super leuk feest gegeven met behulp van deze tips of heb je tips voor anderen? Dan horen we het natuurlijk graag.

Meer blogs

Uitnodiging kinderfeestje maken

Het plannen van een kinderfeestje is altijd een spannende en leuke bezigheid. Een van de eerste stappen in dit proces is het maken van de

Eindfeest groep 8

10 tips voor een Awesome groep 8 disco

Jaarlijks verzorg ik meer dan 100 groep 8 disco’s, ik heb dus veel ervaring met het organiseren van zo’n feest voor deze doelgroep. Graag deel

Het beste kinderfeestje ooit organiseren?

kom met ons in contact